Rutinernas betydelse – Om att leva med Aspergers syndrom

Hur ska man egentligen förklara hur det känns att leva med Aspergers syndrom, så att andra som inte har Asperger kan förstå? Jag tror att det är svårt att lyckas fullt ut. Men jag ska nu försöka förklara rutinernas betydelse, för att vi, jag som lever Asperger ska kunna leva så fungerande som möjligt.

Känslan som växer inom mig, när ett möte blir inställt, eller när det är en ledig dag från jobbet, är en oro, en ångest.
Förändringen blir svår att ta, och jag drabbas utav panik för att kunna ”laga” ihop min dag. En förändring kan lika gärna förstöra resten av dagen.
Jag kan inte bara tänka om sådär på fot, jag måste planera. Så istället hamnar jag i ett läge då jag varken agerar eller hanterar situationen på ett bra sätt.
Många gånger jag blir jag ilsken, jag kan få svårt att andas. Men jag kan också reagera åt andra hållet. Istället för ilska kan jag bli väldigt låg, känna mig nästintill deprimerad.
En kortslutning drabbar mig. Jag blir även då känslig för andra saker som kan hända. Omgivningen omkring mig kan göra mig nervös, stressad. Samtidigt som andra känslor jag har inombords kan förstoras dubbelt upp.

Men jag är också medveten om att förändringar inte går att undvika alla gånger. Det gäller att finna ett sätt att hantera dessa situationer på ett rättvist sätt, både mot omgivningen och en själv.
Som är långt ifrån lätt.
Ett bevis är då jag varit sjukskriven och ledig mer i en vecka. I början gick det an, men ju mer tiden gått närmade jag mig det kortslutningsläge jag berättat om.

Allra bäst vore om jag kunde leva som Skallman, efter sin mat och sov klocka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s