Strategier och hjälpmedel vid Asperger och ADHD problematik

Jag har fått önskemål om att gärna skriva mer om specifika, och konkreta hjälpmedel vid Asperger och ADHD problematik här på bloggen.
Och jag har tänkt mig att skriva några av dessa jag hittat, lärt mig medan jag bott på Asperger/träningboendet och även andra, men som inte har tillhört den tiden:

 • Se till att rutiner hålls. Genom att skriva dagliga scheman, och veckoplaneringar. Schemat kan se ut på många sett, så om alla inte trivs med ett dagligt schema timme för timme, kan man göra en dagplanering på det sett man själv trivs med. Men att det ändå att det viktigt att inte utesluta sånt som är viktigt i vardagen, som till exempel måltider, jobb/skola, sömn och vila.

 • Att hitta en balans mellan aktiviteter och vila. Som är ett stort knep och knåp att göra. Men genom att väga upp aktiviteterna med vila, eller aktiviteter som inte drar lika mycket energi också finns med under dagen.

 • Genom att dagligen promenera, men också träna kan förbättra sömnen avsevärt mycket. Samtidigt som det kan vara svårt att hitta en fysisk aktivitet som passar en själv, så kan det avgöra mycket hur man mår psykiskt också.

 • Hitta en meningsfull sysselsättning. Även om du inte jobbar, eller går i skolan, så är det viktigt att ha något att se fram emot. Eller veta att du har något viktigt, betydelsefullt att göra.

 • Det kan vara hjälpfullt att ha en lista över saker som man kan göra vid ångest, eller när andra negativa känslor kan komma. Det kan vara vad som helst, som att lyssna på en viss musik som du vet att du brukar må bra utav. Läsa, promenera, skriva, teckna, spela tv-spel och så vidare. Se till att listan finns tillgänglig där du kan se den. Som på kylskåpet, ovanför datorn, bredvid en spegel eller någon annan plats där du kan finna den när det är som jobbigast.

 • Vid högljudda platser eller aktiviteter så kan det vara bra att ha musik med hörlurar tillgängligt, men även hörselproppar kan vara till nytta. Hörselproppar kan du hitta på apoteket.

 • Det finns vissa hjälpmedel som kan förbättra sömnen. Spikmatta, kedjetäcke och bolltäcke. Spikmattor kan du finna hos hälsokostbutiker, kädjetecke och bolltäcke kan man ansöka om via sin vårdcentral.

 • Om man har svårt för att komma ihåg saker, så kan man ställa in påminnelser i mobilen om sina måltider, eller andra saker som man har svårt att komma igång med, eller lätt glömmer.
 • Om du har iphone eller en telefon med Android så finns det många appar i urval som kan användas som hjälpmedel. Här är två av dem, jag själv använder:
  Relax (Sagaraa) är en lättanvänd app som fokuserar på andningsövningar, som speciellt är anpassat för ångest, panik och oro. För att komma till Relax (Sagaraa) klicka här.

  Evernote är ett allround anteckningsprogram som tillåter dig att skriva, göra listor. Men även fota eller spela in ljud som anteckning. Evernote finns även till din dator, och kan synkronisera mellan olika enheter. För att komma till Evernote klicka här.
  För att ladda ner Evernote till din Android klicka här.


Jag hoppas att ni som läser detta, som själva har Asperger eller/och ADHD, men också anhöriga kan finna något av detta hjälpfullt. Om jag kommer på att jag missat någonting så kommer en del 2, som en fortsättning av detta inlägg.

3 kommentarer på “Strategier och hjälpmedel vid Asperger och ADHD problematik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s