Motpolerna – Aspergers syndrom och ADHD

Aspergers syndrom är den delen av mig som vill krypa in i ett säkert skal. Den delen av mig som oftast är trött. Del delen av mig som alltid försöker förstå utan att det blir fel.

ADHD är den delen av mig som har det svårt att sluta med saker. Den delen av mig som alltid vill för mycket. Den delen i mig som inte kan få mig koncentrerad i längre stunder. Den delen i mig som ibland får mig att göra saker som jag egentligen klarar av att göra.

Mycket av mitt liv är präglat kring mina två huvuddiagnoser, Aspergers syndrom och ADHD. De är också varandras motpoler. Det är som en magnet som inte fungerar. Istället för att vara eniga så drar de varandra åt olika håll. Mitt liv har nästan alltid känts splittrat och delat.

Att veta vilken sida av mig som har akten har varit svårt att veta. Men på senare år har jag märkt när den ena diagnosen har större vikt en den andra. Det har hjälpt mig på lång väg till en förståelse. Förståelsen har gjort det mer hanterbart för mig att hantera dessa situationer, mellan läget som jag kallar det. Först är jag väldigt förvirrad, när jag har varit så lugn och sansad i en period. Men plötsligt kan jag märka att mitt impulsbeteende träder fram. Och jag förstår först inte vad det är.
Men att ha vetskapen om att det är min ena diagnos som blir starkare, eller den andra. Det är som en lugnande medicin för mig.

Jag har haft Asperger hela livet, men jag blev först diagnostiserad med det i fjortonårsåldern. Nu har jag alltså vetat om min problematik i cirka 6 år. Men bara för att jag har det på papper betyder inte att jag har förstått min problematik sedan dess. Nej, det är mycket träning, skulle jag vilja uttrycka mig, för att förstå sig själv och vad som hindrar än i livet. Från det man vill.

Jag har velat väldigt mycket. Jag har trott att jag skulle klarat av skola och åka ut och resa i ung ålder, bland annat. Men mina diagnoser har hindrat mig, eller inte diagnoserna. Utan de delar i mig själv som inte är så starka om andras.

Ibland vill jag förblända mitt sinne. Men jag måste acceptera, också dessa motpoler i mig, för att någon gång i tiden, förverkliga mina drömmar.

2 kommentarer på “Motpolerna – Aspergers syndrom och ADHD

  1. Haha njae det ska jag inte hehe ❤ Jo men det är så, man måste sänka sina drömmar, som man inte vill givetvis, men det är så det är. Man orkar ju inte med livet annars 😦 ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s