Ett växande problem i min Asperger – Ljudperceptioner

Ett problem som börjar växa till ett större problem i min Asperger problematik är mina ljudperceptioner. Jag har gott som alltid haft det, men det har gått i perioder. På vilken grad det har känts. Just nu är jag närmare en brytningsgräns.

Hur ska jag förklara till andra som inte har Asperger så de kan förstå? Det är i princip omöjligt som jag tror att man måste uppleva det själv för att förstå fullt ut.

I eftermiddags var jag i alla fall på väg till fiket, jag hade inga hörlurar med mig, som personal skulle följa med. Jag kände redan då, nej jag måste förbi bilvägen … Klumpen växte i magen och jag kände mig tröttare genast. Alla dessa ljud på vägen till fiket, först några bilar som överröstar mitt sinne, jag känner redan paniken börja komma. Men jag klarade det. Så hör jag en gräsklippare som irriterar mig och jag kan inte tänka på något annat en gräsklipparen. Jag tänker inte ens på att andas. Sen är jag förbi. Det är tyst i någon minut, sen kommer nästa gräsklippare som låter ännu värre. Jag känner ångesten trycka på. Jag går framåt, men systemet i mig har stängts av. Jag svarar snäsigt på frågor. Jag tänker inte på något, jag bara hör och jag känner paniken. Jag funderar på att vända. Men jag går. Sen försöker jag andas in tre gånger djupt, för nu ska jag passera bilvägen som går längst med storgatan. Här pressar jag mig framåt med den lilla hjärnkapacitet som fungerar, som är väldigt lite. Det känns som jag ska bryta ihop. Bilarna som susar förbi gör ont i örat.
Mitt sett att visa det på är att jag trycker ett finger mot mitt ena örat, en rörelse på automatik.
När jag kommit fram till fiket vill jag bara hem, jag var fruktansvärt trött och sa knappt ett ord under fikat, eller under hela timmen vi var borta.

Så utan hörlurar ute, är nu ett väldigt växande problem. Jag får se till att jag har musiken tillgänglig. Annars vet jag inte hur jag ska hantera situationen.
Men en sak jag har kommit på är att sova med öronproppar under nätterna, så jag slipper att vakna upp på det mest o-charmerande sättet, exempel en gräsklippare precis utanför mitt fönster. Även om jag hör den så dämpas de värsta ljudet av den. Jag sover bra mycket bättre nu än innan jag använda öronproppar.

6 kommentarer på “Ett växande problem i min Asperger – Ljudperceptioner

 1. vet hur det är.man reflekterar över alla ljud som finns där ute.man kan verkligne inte slappna av.därför är det ett msåte för mej att ha musik så ja kan ha ett kontrollerat ljud<3

  Gilla

 2. freddy: Jo 😦 Tack och lov för det, att det finns kontrollerat ljud, musik ❤ Annars skulle man säkerligen gått runt som en zombie :/Kram ❤

  Gilla

 3. Jag känner verkligen igen mig. Själv klarar jag nästan inte av att åka kollektivt ensam utan musik i öronen. Ibland står jag helt enkelt inte ut med ljud som jag inte har valt själv, om man säger så. ❤

  Gilla

 4. känner också igen mig. störs visserligen inte så mkt av gräsklippare och andra oljud, men däremot störs jag av folk. tycker att det är jättejobbigt att åka kollektivt pga alla som pratar. kan liksom inte stänga av utan ”tvingas” lyssna på folks konversationer vilket leder till att jag själv inte kan tänka. min enda räddning är musiken. <3kram

  Gilla

 5. anna: Okej. Det där med röster och folk är också en sak som jag har svårt för. Oftast när man sitter på fik med någon annan fattar jag inte vad min vän säger ibland, som jag hör alla andra snarare och buller .. Musiken är räddaren, verkligen ❤ Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s