Aspergers syndrom och misstolkningarna – Vi är inte empatilösa

Det största missförståndet med Asperger diagnosen är att det står på många ställen, och att säkert flera kan tro utgått från det, att de med Asperger syndrom har brist på empati. Som inte alls stämmer. Inte ett dugg. Ja, på det stadiet är vi till och med orättvist missförstådda. Så här är det riktiga läget:

Om man ställer denna fråga, på vilket sätt är vi empatilösa? Jag känner empati, väldigt mycket. I många fall prioriterat jag andra människor mer en mig själv. Det är väll inget tecken på att man är empatilös, eller hur? Och jag har inte svårt att förstå att andra människor kan vara trötta, arga, glada, ledsna, förbannade och så vidare. Men. Det som kan misstolkas varför folk missförstår denna generalisering av att de med Aspergers syndrom är empatilösa, är: att vi kan uttrycka det vi vill säga på ett annorlunda sätt, kanske klumpigt emellan åt, eller att vi misstolkas på något annat sätt. För något vi däremot har svårt med, eller jag i alla fall är att signalen av känslor är diffusa. Inte riktigt klara. Det gör så att jag känner mig osäker i många fall, som jag inte förstår den -direkta- signalen. Men jag försöker säga det jag vill säga så tydligt jag kan. Men där kan det bli fel. Fel och fel. Missförstånd är bättre ord för det. För jag kanske inte riktigt förstod personen helt och hållet. Som jag ser saken diffus, inte helt klar. Så återigen. Att de med Asperger skulle vara empatilösa är ett skitsnack. Jag kan mycket väll känna en förändringen hos en vän eller en annan person som står mig nära, eller inte lika nära heller. Och kan fråga om hon/han har ont i huvudet, och hon/han säger ja, och hon/han frågor ”hur märker du det?” Nej men, du är helt off, du glömmer saker och är trött, svarar jag. Och är inte det ett tecken på att man känner empati? Jag är empatisk, men kanske uttrycker mig annorlunda. Men för det är man inte empatilös. Det är två helt skilda grejer. Punkt.

Så det här med att det sägs att de som är diagnostiserade med Aspergers syndrom är empatilösa. Är bara ett förvirrande faktum och en misstolkning om oss. Så egentligen, de som påstår att vi skulle vara empatilösa, är inte de själva empatilösa, då de dömer oss att vi inte känner empati? Vi själva vill samtidigt inte göra någon medvetet illa. Vi kanske uttryckte oss fel, okej. Men i grunden ville vi väl och vi -känner- men det blev ett fel på vägen, går inte det att acceptera?

5 kommentarer på “Aspergers syndrom och misstolkningarna – Vi är inte empatilösa

 1. fördelen med asperger och adhd som ja tycker är att man vågar göra saker som inte folk gör.ja skyller oftast min punkattityd på ADHD hehe.nej men samhället tror ju att vi är psykopater och inte har några känslor alls:(<3

  Gilla

 2. freddy: Precis! Vi har ett driv som många andra inte har. Det är pluset med att ha adhd, Asperger är tänkaren … Det är så sjukt ju, att man ses som så, när man absolut inte är det 😦 Du är en oerhört omtänksam person ❤

  Gilla

 3. Jag håller verkligen med dig! Själv prioriterar jag också ofta andra före mig själv. Det har varit ett väldigt stort problem förut. Fast det verkligen inget tecken på att man är empatilös, som du säger. För mig handlar det om att hitta mer balans när det kommer till prioriteringar, eftersom jag ofta tar för mycket hänsyn till andras behov. Kram ❤

  Gilla

 4. Yolanda: Känner igen mig i det du beskriver med balansgången. Har förut brytt mig så mycket om andra, att jag själv börjat må dåligt, att man glömmer sina ”behov” eller vad man säga. Men visst är det sjukt, att man klassas som empatilös, men det är vi ju inte. Orättvist.Kram! ❤

  Gilla

 5. HejJag hittade din blogg på google.Min lillebror (som är 13 år yngre) lider av aspegrens samt adhd.Jag är en orolig person, ofta. Framförallt för min lillbror och han känner av det ofta för han säger ”du behöver inte oroa dig för mig”. Han är en bra lyssnare, mycket empatisk.Absolut, inte en psykopat. Det låter otäckt att människor tror att individer med adhd/aspegrens lider av psykopati.Vad jag har förstått så kan man har svårt med förändringar?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s