Fel diagnotiserad, jag har Aspergers syndrom och inte Asperger drag (Atypisk autism)

Jag gjorde min utredning år 2006 på BUP, då jag var fjorton år. Utredningen tog extremt på mig psykiskt, det var en gång jag till och med fick åka med rullstol ut från BUP för att jag hade haft en sån panikångest attack så jag knappt orkade att resa mig upp efter. Min mamma väntade därute och hon åkte med mig med färdtjänsten hem. Ja, så dålig var jag. Jag fick sedan veta att jag hade högfungerande autism, inte Aspergers syndrom utan jag hade Asperger drag, även känt som Atypisk autism då inte kriterierna av specialintresset/återkommande intresset uppfylls. Asperger är min huvuddiagnos och man nämnde inte än i psykiatrin om patientens tilläggsdiagnoser. Det är därför jag inte fått reda på min diagnos ADHD och de andra två diagnoserna (läs mer om det på sidan Diagnoserna), fören jag själv frågat om det.

Tillbaks till utredningen blev mina föräldrar upprörda minns jag. Då jag inte sågs som smart, eller vad nu det stod på papperna. Något med IQ var det. Anledningen var nog den att så dålig som jag var, måste påverkat utredningen till okorrekt. För i dagsläget ses jag nog inte så, utan man ser mig nog snarare som begåvad.

Igår hade jag psykolog samtal, då frågade jag om min Asperger diagnos, för märkligt nog står det på de senaste papperna att jag har Aspergers syndrom, och inte som det stått på de tidigaste papperna, att jag har en genomgripande diagnos i Autism spektrumet men inte uppfyller alla kriterier för Aspergers syndrom.
Som svar fick jag att diagnosen kan ha ändrats, eller till och med fastställts som när jag gjorde min utredning var jag väldigt dålig och att det kan påverkat en stor del av utredningen. Psykologen nämnde själv, att hon alltid tagit för givet att jag har haft Aspergers syndrom, som det stått det på papperna. Men jag frågade då: ”Men vad hände med specialintresset? De har ju sagt att jag inte fyller den? Kan en diagnos ändras?” Vi diskuterade vidare, och hon nämnde att specialintresset inte bara behöver vara ett intresse, det som egentligen står om intresset är det återkommande intresset, som kan vara flera saker. Men det återvänder alltid och är starkt då. Som ett beteende mönster.
Då sa jag, ”Men det har jag ju, ibland är det böckerna, sen är det konsten, datorn också, att koda saker och sådär … musiken brukar finnas där ganska mycket och ofta.”

Jag är fortfarande förvirrad, över att det faktiskt verkar som min Autism spektrum diagnos fastställts till Aspergers syndrom. Alla som känner mig nu på senare tid har uppfattat det så i alla fall. Samtidigt känns det ju skönt att egentligen få reda på något som är exakt, och inte bara frågetecken. Men fortfarande är jag ställd, jag måste nog låta detta smälta ett tag.

Är det nån av er som läser detta som varit med om liknande?

4 kommentarer på “Fel diagnotiserad, jag har Aspergers syndrom och inte Asperger drag (Atypisk autism)

  1. T den tid du behöver att smälta detta. Det är inte världens roligaste att få reda på att man under alla dessa år varit feldiagnostiserad. kram//Snake

    Gilla

  2. jo jag vet hur det är.när ja va 9 år tror ja så fick ja diagnosen damp vilket visade sej helt fel.sen så trodde dem att ja bara hade aspergersyndrom.men nu för några år sen så kom fram att ja hade asperger.adhd och autiska drag.ja tycker du är väldigt begåvad syster<3

    Gilla

  3. freddy: Okej. Visst är det förvirrande? När man inte får rätt information från början. Så går man runt där och tror nånting, men sen några år senare, nämen så är det inte, det är så här det är. Men ändå, är det ju tur att det rätta kommer fram någon gång. Och du är också begåvad tycker jag ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s