Hey, jag har lärt mig en ny hemlig social kod

De hemliga sociala koderna, som jag med Aspergers syndrom inte förstår mig på, eller inte ens vet om att de finns. Jag har lärt mig en ny idag.

I bilen när jag pratade med C, min kontaktperson. Vi pratade kring diagnoser och Asperger. Så frågade jag henne om jag håller ögonkontakt. Som jag funderade på. Hon svarade:
”Det har blivit mycket bättre med det, men det finns en gång du inte håller ögonkontakt”. När då frågar jag? ”När du möter mig till exempel, utanför för själva boendet, som om vi stöter på varandra i affären. Så brukar du säga/mumla ett hej, men du möter inte min blick.
Om det skulle vara någon annan, som inte känner dig lika väll som jag skulle kanske tycka att det var konstigt, vad är det med henne kanske dom skulle tänka?”
Jag brister ut i ett jaha, ”är det så man ska göra så sådana situationer. Det visste inte jag”.
… ”Fast när jag tänker efter nu, när jag ser boendets bil så kollar jag bort, varför skulle jag vinka till dom nu? Jag är ju på min egna promenad och har inte inplanerat att prata med någon liksom.”

Så ja, idag har jag lärt mig en ny social kod, som jag aldrig vetat om riktigt, men det är bra för nu kan jag ju tänka på det … ”Och kanske möta din blick om jag träffar dig någon mer gång”, säger jag till C. Eller om jag träffar någon annan också. Då kanske jag inte verkar vara så knäpp. Och kanske inte blir lika missförstådd.

8 kommentarer på “Hey, jag har lärt mig en ny hemlig social kod

 1. Jag tittar inte heller folk i ögonen när jag går förbi dem. Om jag tex går på promenad med pappa i området där min familj bor så brukar han alltid hälsa på folk vi går förbi och titta på dem. Då brukar jag fråga honom: ”Känner du henne eller?” Nej, brukar han oftast säga. Jag förstår inte riktigt varför man hälsar då. Jag undviker verkligen ögonkontakt med dem jag går förbi. Pappa brukar säga att det är trevligt att titta folk i ögonen som man går förbi. Han har påpekat många gånger att jag inte gör det. Kram ❤

  Gilla

 2. Att lära sig det sociala spelet är inte alltid lätt men det kan bli bättre med lite träning men det är inte alltid jag känner att det är så jäkla behagligt att stirra folk i ögonen eller låta dem se in i min själ liksom. Jag pratar bara för egen del nu men jag förstår vad du menar. Folk tycks ju ibland tro att man är nån bister surpuppa när man inte seer in i ögonen: Det är inte av elakhet, det handlar väl…till viss del om att det är obekvämt att se en främling(framför allt)i ögonen och till största delen i varje fall för mig: Jag tänker inte på det. Jag menar ju inte att verka som ett riktigt surkart men en del uppfattar mig så. Skriver detta för att liksom påpeka att du inte är ensam om det även om det kan ha annan innebörd för andra.//Snake

  Gilla

 3. Y: Jo, det är ju också obehagligt att se folk i ögonen. Men håller med dig. Liksom, i min värld har inte det ens funnits i tanken, det känns ganska meningslöst, just den gesten.Kram ❤

  Gilla

 4. Snake: Tycker också att det är obehagligt att se folk i ögonen, speciellt om det blir sådana där långa blickar. Brukar alltid släppa ögonkontakten då. Men som du säger, det tar lång tid att få in det sociala samspelet, allt är ju så diffust för oss med Asperger också, den där tråden med känslor kopplas inte rätt, om du förstår vad jag menar? Precis, alla med Asperger är inte likadana, i vår svårighet finns det olika innebörder.Ibland önskar man verkligen att världen skulle vara tydligare.Kram ❤

  Gilla

 5. vanji när du träffar mej så håller du faktiskt ögonkontakt med mej men det kanske är för att du känner dig trygg med mej och kan vara den du är för jag älskar dig i alla fall oavsett hur du är.jag håller inte jämt ögonkontkat men hälsar jag på någon så gör jag det eftersom jag fick lära mej det i skolan.där tjatade lärarna på att man såg den man talade med i ögonen och tvingade en till att göra såhar på senare tid förstått att det kasnke har med min diagnos att göra trots allt

  Gilla

 6. Sofie: Jag känner mig trygg med dig <3Det är jobbigt att höra det, att man är tvungen att se någon i ögonen. Blir ibland nästan tjut färdig då … Det har säkert med diagnosen att göra.Love you.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s