Tankar kring att fånga en elevs intresse för lärdom

Något som har stört mina tankar ett tag nu är min åtanke av skolan. Det känns än, som vår svenska skola är uppbyggd på en helig ”skolbibel”. Alla ska passa in i mallen, annars kan man lika gärna gå och brinna upp någonstans …
Jag har många tankar kring skolan, dessvärre är många negativa efter mina egna upplevelser. Men om vi fokuserar på själva utbildningen i sig, så har jag flera idéer om hur man skulle kunna fånga intresse, istället för sura elever som tar emot ännu ett grammatik papper som man gärna skulle vilja spy på.
Visst, såklart är grammatik en viktig punkt, men efter tusen utskriva papper av grammatik vill jag i nuläget aldrig mer se ett papper som inte säger mig ett dyft. Sen såklart, så är min ADHD en orsak, min begränsade inspiration för att göra saker jag inte gillar.
På senare tid har jag ändå märkt hur mycket jag har lärt mig av musik, film och böcker. I min utveckling av engelskan, så har jag egentligen lärt mig som mest genom 2 år tillbaks, då jag inte ens gått i skolan. Är det konstigt eller inte? Egentligen är det inte särskilt konstigt, genom mitt egna intresse lyssnar jag på musik som jag gillar och intresserar mig av, och hittar låtar jag gärna översätter. Att skriva poesi på engelska har också blivit ett intresse. Och som senast nu, läser jag Stieg Larsson på engelska och kan medan jag läser se bilder. Så jag läser flytande utan att krångla särskilt med ord. Jag tror genom att införa översättning i skolan, men att eleven själv ska kunna få välja en text den vill översätta. Genom att få valmöjlighet att välja en fri bok, som kan intressera en. På så vis tror jag att det skulle hjälpa många. Som sagt, på det sättet har min engelska, och även svenska utvecklats otroligt, också den på egen hand.
Jag tror att om man försöker fånga det i en klass, så kommer det gå betydligt lättare, speciellt med elever som har Asperger syndrom, ADHD och etc.
Såklart ska man banka in det i folks huven, som verkar vara svårare en svårast … Men nån gång kanske.

4 kommentarer på “Tankar kring att fånga en elevs intresse för lärdom

  1. Åh, du har så rätt.Men kanske någon dag har man tur, att man kan banka in det i huvudet på någon.Dina idéer är de bästa jag har hört på länge.Älskar dig min syster min ♥

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s