Ideal i samhället – är flickan ett barn eller vuxen?

Av någon ovana när jag läser bloggar på bloggplatsen, så kan jag inte låta bli att klicka
vidare på de som har lagt ut sin blogg på hajpa. Oftast, och som förväntat brukar jag
komma till en fjortis blogg. Ibland undrar jag, ibland gapar jag. Ibland tappar jag hakan,
som jag gjort idag. Jag kom in på en tioårigsflickas blogg, som borde vara ett barn, inte sant?
Men på sidan låg det upplagda smink klipp från youtube, flera videobloggar och på de flesta ställen
är bokstaven o ersatt med ö.
Jag blir skraj. Visst sminkade jag mig ganska tidigt, men jag behövde inte lägga upp video på det.
Förresten hade jag inte själv någon blogg, jag var nöjd med att chatta på msn som fanns då.
Det jag vill komma till är att jag inte borde vara förvånad, men jag är det ändå. När jag var
10 år, 11 eller 12 så fick jag vara ett barn. Jag kunde leka tillsammans med killarna eller de som
var yngre. Man behövde inte se ut så eller si, man var inte tvungen att ha dyra jeans eller en svin dyr
väska för att bli accepterad.
Många kanske inte tänker på det, eller så har jag fel där. Men tänk om några år fram.
Vad blir det då? Ska unga tjejer, som fortfarande är barn förväntas vara pinsmala? Är det meningen att alla
ska se ut som en barbiedocka?
Skulle jag själv, om jag varit ung nu behöva tänka på utseendet mer, behöva känna en större press
för att passa in?
Det är värt att fundera på.

8 kommentarer på “Ideal i samhället – är flickan ett barn eller vuxen?

 1. Jag vill inte ens tänka tanken över hur det kan se ut om ca 10 år när min dotter är 14 år. När jag var 10 år fick jag inte sminka mig, när jag var 14 fick jag inte färga håret.Jag kommer förmodligen var lika hård mot min dotter den dagen. De som jag är rädd för är matstörningar, att hon kommer mår psykiskt dåligt eller att hon inte prata med mig om det är något. Barn, ungdomar och kanske en del unga vuxna människor är så påverkad av samhällets alla ideal. Men när man passerat 30-gränsen är livet lite lugnare. Kram

  Gilla

 2. Jo precis så det känns ibland. Men det är ändå tur att det rullar framåt! Det var som förut idag, helt plötsligt var klockan halv 4 och då satt jag och min pojkvän å åt frukost. Innan det var klockan bara ett när vi tittade på tiden x') Knas! Jodå, men småbråk är det alltid i ett förhållande tyvärr! Även om man vill att det typ nästan ska vara perfekt. Haha aw ja vissa är ju rädda för tomten som barn 🙂 Jao lite läskig iallafall masken! Undra hur den riktiga tomten hade sett ut 😛 Jadå, hade jag varit hemma hade jag nog supit ner mig lite smått, sakta å säkert! Släkten är jobbiga tyvärr men men 🙂 Jo jag hoppas på det 😀 Jo precis det är lite drygt med resor nu mera, plus det som du sa med vänner. Visst nu har jag vänner både i Göteborg (igen) Värnamo och här i Karlskrona. Men de är lite jobbigt det med :Phaha :PÅh det hade inte varit fel att ha, Potter boxen! Ge mig? (a) haha nja men ja låter som bra julklappar ^.^ Jag själv fick kläder, skor och pengar mest i år, Men nöjd är jag ändå 🙂 Å snart är nyår här och ett nytt år! Är du taggad för det? 😀

  Gilla

 3. Haha själva tanken på en människa med barbies proportioner är riktigt roande (och skrämmande!). Jag kan säga att jag håller med dig. Jag minns tydligt den gången då min kusin 6 år ville att hennes mamma skulle sminka henne. Och när hon skrek inne på Lindex när hon inte fick en bh av barnstorlek…. Som 6 åring gick jag runt i disney tröjor och sket fullständigt i hur jag såg ut. Bara jag hade mina leksaker så var jag helt nöjd!

  Gilla

 4. Blomman: Vi får hoppas att det vänder, och för alla. Det är inte meningen att man ska styras av dumma ideal. Men det kan vara lätt att hamna där. Speciellt om man råkar vara en kvinna. Har själv kommit långt ifrån ideal, men vissa saker hänger kvar i luften. Jag tror att du kommer klara det. Kram.

  Gilla

 5. Tette: Sj är verkligen sjuuukt segt. Blir så förbannade på dem hela tiden, varje gång ska de nästan krångla :(Men man får vara glad de gångerna de inte gör det :)Jo släkten är värst, i år firade vi den utan dem. Måste säga att det var skönt 🙂 Låter som bra julklappar du fick 🙂 Haha, ne den får du inte 😛 Blev jätte nöjd med allt jag fick :)Har aldrig riktigt firat nyårsafton, det blev inte så det här året heller. Men hur ska du fira det? :)Kram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s